Ukraińskie rodziny znalazły dom na warszawskiej Pradze

13/04/2022

Dawna siedziba PepsiCo przy ulicy Zamoyskiego w Warszawie to kolejna przestrzeń, która stała się tymczasowym domem dla ukraińskich rodzin. W kwietniu br.  koncern zawarł porozumienie z nowym właścicielem obiektu –  Moderną Holding, na mocy którego pracownicy firmy PepsiCo z Ukrainy i ich rodziny mogą tymczasowo zamieszkać w budynku. Docelowo na tym terenie ma powstać nowa przestrzeń mieszkalna.

zamoyskiego

Wsparcie dla ukraińskich rodzin

Wiele osób z Ukrainy znalazło w ostatnich latach zatrudnienie w polskich firmach. Po wybuchu wojny w Ukrainie ich bliscy znaleźli się w potrzasku. Mogli oni  liczyć na wsparcie swoich pracodawców. Porozumienie zawarte przez PepsiCo z Moderną Holding jest przykładem takiego działania. Pomimo tego, że firma PepsiCo nie jest już właścicielem budynku, Moderna Holding zagwarantowała możliwość użytkowania lokali przez uciekające przed wojną rodziny pracowników PepsiCo.

– W obliczu obecnej sytuacji  w Ukrainie oraz wielu dramatycznych historii, z jakimi przyszło zetknąć się tym ludziom, naturalną rzeczą było zapewnienie im schronienia. Dlatego natychmiast przystaliśmy na propozycję prezesa PepsiCo – komentuje inicjatywę Adam Małaczek – prezes zarządu Moderna Holding.

Dzięki życzliwości firmy  Moderna mogliśmy stworzyć  motel dla pracowników nasze firmy z Ukrainy i ich rodzin. W naszej dawnej siedzibie schronienie znalazło już ponad 90 gości, w tym rodzice z dziećmi, dziadkowie i ich bliska rodzina. To dowód na to, że stosowanie dobrych praktyk jest możliwe nie tylko w obszarze biznesu, ale również w zakresie odpowiedzialności społecznej – mówi o współpracy Michał Jaszczyk – prezes zarządu i dyrektor generalny PepsiCo.

Doskonała lokalizacja

Nieruchomość o której mowa to teren wraz z zabudowaniami o łącznej powierzchni niemal 5,5 tys. mkw. Zlokalizowana jest w dzielnicy Praga Południe – jednej z najbardziej rewitalizowanych, postindustrialnych dzielnic Warszawy. W sąsiedztwie znajduje się Park Skaryszewski oraz kultowa fabryka Wedla. W pobliżu są stacje metra oraz kolejki, Stadion Narodowy, oraz przystanki tramwajowe i autobusowe, co sprawia, że teren ten jest doskonale skomunikowany z centrum Warszawy.

Przyszłość biurowca przy Zamoyskiego

Moderna nabyła nieruchomość w październiku zeszłego roku. W przyszłości zamiast biur zamierza tu stworzyć nową przestrzeń mieszkalną, która jest obecnie w fazie projektowej.

Powiązane wiadomości